Каква GPS навигация да си купя ?
 

 
 

В тази статия ще Ви помогнем да се запознаете с основните критерии, по които да изберете най-подходящата навигация, съобразена с Вашите нужди и бюджет, както и с някои полезни неща при използването на навигацията.


На първо място трябва да си отговорите на следните въпроси:
Какъв да е размера на екрана ?
Какви инсталирани карти да има ?
В какъв ценови клас да бъде ?
Цел, тоест за какво превозно средство ще се използва?
 

Екран

Диагонал
Диагонала на екрана на GPS навигациите най-често е 4.3 инча, 5 инча, 6 инча или 7 инча. Според нас за автомобил са подходящи размери от 4.3 до 6 инча. Най-често клиенти избират 5-инчова навигация. За камион например препоръчваме 7 инча, тъй като там разстоянието от което се гледа е по-голямо и е по-удобно екрана да бъде по-голям.

Резолюция
Друга характеристика на екрана е неговата разделителна способност. Колкото по-висока е разделителната способност толкова по-красива и заоблена ще изглежда графиката. Важно е да се знае обаче, че по-високата разделителна способност натоварва повече самото устройство. Например, ако имаме 2 еднакви навигации с един и същ процесор, но екрана на едната е с разделителна способност 480 x 272 (което прави 130560 точки), а на другата с 800 x 480 (384000 точки), то тази с по-малката стойност ще работи по-бързо. Това е така, защото един и същ процесор в единия случай обработва 130560 точки, а в другия случай няколко пъти повече, а именно 384000 точки.

Тъч
Друга характеристика на екрана е вида на тъча - резистивен или капацитивен. Резистивният тъч е този, който реагира при по-силно натискане, а това е така защото той се състои от 2 плочи и е необходимо да приложите леко усилие, за да може едната плоча да допре до другата и да отчете натискане (тук е логично да се предположи, че след като има потъване - то резистивният тъч е изработен от по-еластични материали, а по-еластичните материали се чупят по-трудно при изпускане). Резистивната технология се използва от повечето GPS навигации и устройства с операционна система Windows CE. Капацитивният тъч използва електрически заряд и работи с лек допир, не изисква никакъв натиск, за да отчете докосване. Тази технология се използва от повечето таблети и устройства с операционна система Аndroid.

Яркост
Друга важна характеристика е контраст и яркост на дисплея. Колкото по-ярък е дисплея, толкова по-добре ще се вижда при пряка слънчева светлина. По-яркият дисплей обаче е и по-скъп, поради тази причина имайте предвид, че когато търсите най-евтината GPS навигация е много вероятно ниската цена да върви с по-ниска яркост на дисплея.


 

Карти


С карти или без карти
В зависимост от инсталираните карти можем да разделим навигациите на няколко вида – навигации с инсталирана карта на цяла Европа, навигации с карта на Източна Европа, навигации с карта само на България и навигации без инсталирани карти.
Почти всички навигации, които се предлагат към момента са с карта на цяла Европа, а цените често се приближават до тези на навигации с Източна или само с България. Препоръчваме да се избере навигация с карта на цяла Европа, тъй като последващо закупуване на такава карта допълнително струва по-скъпо.
Навигациите без инсталирани карти не са подходящи за всички клиенти. Често клиенти задават въпроса: Ще мога ли да си инсталирам картите сам ? Бързият отговор тук е НЕ, а логиката е, че след като задавате такъв въпрос, е много вероятно да не се справите с инсталирането и да срещнете доста проблеми.   Затова ако не сте 100 процента сигурни в себе си и своите умиения е по-добре да закупите навигация с инсталирани карти.


Обновяване на картите
Ако искате да имате право да получавате по-новите версии на картите, всеки път когато има налични такива, трябва да изберете устройство с марка Garmin, TomTom или някои от моделите на Prestigio. Във всички нови модели на марката Garmin има инсталирана карта на цяла Европа или на Източна Европа, която е с доживотно безплатно обновяване от garmin.com. В устройствата с марка TomTom има карта на Европа и в някои модели дори карта на целия свят, също с доживотно безплатно обновяване от tomtom.com. Клиента получава обновяването безплатно, когато извършва процедурата сам, тоест сам се регистрира, сваля и инсталира обновяването. По-нови версии на картите обикновено излизат няколко пъти в годината.
Възможно е обаче да изберете устройство, което няма право на безплатно обновяване на картите, в този случай цената на GPS навигацията е по-ниска, но всяко обновяване на по-късен етап се заплаща допълнително. Когато купувате навигация прочетете внимателно описанието и характеристиките на навигацията, ако има безплатно обновяване то е отбелязано, ако не е отбелязано нищо то обновяването е платено.

 

Бюджет


При всяка покупка винаги възниква въпроса какъв бюджет сме готови да отделим за нея. Цената на GPS навигацията зависи от много фактори – марка, размер на екрана, инсталирани карти, право на безплатно обновяване, наличие на допълнителни екстри. Всичко това определя цената на навигацията. Лидерите в производството на GPS навигация са Garmin, TomTom и някои марки със софтуер iGO. Обикновено GPS навигация с карта на цяла Европа от марките Garmin или TomTom е с цена по-висока от 300 лева. Нашият опит показва, че лидерите държат на качеството и почти няма или в много малко случаи има дефектни устройства.
От друга страна обаче, ако се търси цена може да се намери сравнително добра навигация на цена 100-150 лева. За тази цена устройствата обикновено са сглобени в Китай, но това не означава, че не са качествени. Напротив, има доста качествени устройства, но за да постигнат по-ниска цена, производителите бързат и произвеждат много на брой устройства без да ги тетстват обстойно. Поради тази причина се случва 2-3 процента от устройствата да имат проблем, тоест на 100 устройства е възможно 2-3 да проявят дефект, този дефект разбира се, се отстранява гаранционно без да се заплаща.

 


Цел


В зависимост от Вашата цел най-често разделяме навигациите на 2 групи - навигация за кола и навигация за камион. Навигациите за камион в повечето случаи могат да работят и в кола, но имат и професионална опция за товарен автомобил, като могат да се въвеждат височина, ширина, дължина, общо тегло, тегло на мост, опасни товари и други. GPS навигациите имат и други опции като например пешеходец, такси, автобус и др. За да е по-лесно на клиентите всички навигации за камион могат да бъдат намерени тук, а всички останали навигации можете да намерите тук.
Други по-важни характеристики

 

Android или Windows
Навигациите с ОС Аndroid обикновено имат по-бърз процесор и повече оперативна памет, което осигурява по-бързата им работа. Въпреки това обаче ОС Android изисква повече ресурси. Android навигациите предлагат повече екстри и възможности за инсталиране на различни приложения, което е предпоставка за възникване на грешки. Забелязваме, че клиентите, които закупят навигация с операционна система Android срещат много повече проблеми. Това обаче не е защото навигацията е по-лоша, а защото Android дава много възможности и клиентите започват да настройват, да инсталират, да изтриват и например след 1 година се случва нещо да са изтрили или блокирали и навигацията спира да работи. Добре е също да се отбележи, че по-мощният процесор отделя и повече топлина, тоест нормално е да загрява малко повече. Това не прави навигациите с Android по-лоши, но е добре всички тези детайли да се имат предвид.
Навигациите с OS Windows CE се използват предимно за GPS навигация, тъй като нямат много допълнителни екстри, работят по-стабилно и вероятността нещо да се обърка е по-малка. Това е така защото операционната система Windows CE е по-затворена и не дава много възможности като по този начин е по-трудно за клиентите, които ползват навигацията да развалят или да изтрият нещо. Освен това, тази операционна система е много лека и с по-малки системни изисквания спрямо Аndroid. Поради тази причина GPS навигация с Windows CE с едноядрен процесор на 800 MHz работи с подобна бързина като GPS навигация с Аndroid и двуядрен процесор на 1500 MHz.


Online или Offline навигация
Offline навигацията е тази, за която не е необходим Интернет за да работи. Тя се ориентира само и единствено по GPS сателитите и използва карти, които вече са записани в устройството. Предимството на тази навигация, е че няма да Ви струва нищо допълнително от гледна точка на такси за Интернет към мобилни оператори.
Online навигацията е тази, за която е необходим Интернет, за да работи. За да я използвате трябва да имате устройство, което да поддържа мобилен Интернет, например смартфон или таблет със сим карта, на което да инсталирате приложение за навигация. Повечето приложения за навигация в Google Play изискват Интернет за да работят, а това означава, че ще имате допълнително разходи за Интернет, а в чужбина обикновено цената е много висока. Предимството на използването на навигация Online e, че грешките се коригират бързо, а в някои приложения можете да отбелязвате и различни съобщения и да бъдете полезни на други потребители, както и те на вас.
Всички навигации, които продаваме на нашия сайт са Offline, тоест работят без да е необходим Интернет и не натоварват допълнително месечната Ви сметка за телефон.


Екстри
Тук ще изброим някои от основните екстри и допълнителни функции:
Bluetooth – за handsfree разговори. При свързване с телефон, директно виждате повикването на екрана на навигацията и когато вдигнете звука се чува през говорителня на навигацията, а ръцете Ви ще бъдат свободни за да шофирате.
Трафик приемник - за получаване на информация за трафика и избягване на натоварени пътища.
FM Трансмитер - предава звука от навигацията по радио честотата за да можете да слушате звука на навигацията през радиото на Вашия автомобил.
Разпознаване на глас – вместо с писане, можете да въведете адрес като го кажете с глас. Към момента тази екстра е налична в навигациите на Garmin, но разпознава само говор на английски език.
Смарт известия - при свързване със смартфон, можете да получавате известия за повиквания, съобщения, имейли, известия от социални мрежи и др. директно на навигацията.
Вградена камера – навигациите с вградена камера записват всичко, което се случва пред автомобила на пътя, а записите могат да бъдат използвани в случай на инцидент.
3D сгради - навигацията показва сградите обемни и високи, като така помага за по-добра ориентация.
3D терен - навигацията показва терена с планини и долини, което също помага за по-добра ориентация.
Line assistant - уведомява Ви в коя лента да се престроите, опцията сработва на местата, където информацията за лентите е въведена в картата, това обикновено са пътища с повече платна или изходи от магистрали.
Стандартните екстри които имат почти всички навигации с Windows CE са видео и музикален плеър, преглед на снимки, игри, калкулатор, календар, конвертор.


 

Всички GPS навигации можете да видите тук

Всички GPS навигации за камион можете да видите тук

Всички GPS навигации Garmin можете да видите тук

Всички GPS навигации ТомТом можете да видите тук 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.
    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!