Как да изберем видеорегистратор ?Видеорегистраторите, наричани още камера за кола, набират все по-голяма популярност и стават едни от най-търсените устройства в областта на автомобилната електроника. Това предразполага към появата на огромно разнообразие от модели с различни характеристики на различни производители. При избор на видеорегистратор най-важното е качеството на видеото, което видорегистратора създава. Тъй като продукта е видео файл то е много лесно да видите предварително качеството на видеото на избрания от Вас модел, тоест препоръчваме предварително да проверите и да прегледате клипове създадени с модела, който сте избрали. Причината за тази препоръка, е че за да се постигне невероятно ниска цена, някой китайски производители влагат най-евтините чипове и сме попадали на модели, които снимат с реална резолюция 320 x 240, която е увеличена с интерполация до 1280 x 720, в този случай видеото е с много лошо качество мъгливо и нищо не се вижда. За това препоръчваме винаги да търсите и преглеждате видеоклипове снимани с избрания модел и след това да пристъпите към покупка. Също прочетете тази статия до края за да се запознаете с основните характеристики на видеорегистраторите:


Какво представляват видеорегистраторите?

Видеорегистраторите са устройства, които се монтират на предното стъкло на автомобила и записват всичко, което се случва на пътя по време на шофиране. Устройствата се различават по резолюция на видеозапис, процесор, наличие на GPS, ъгъл на снимане, дисплей, допълнителни екстри и др.


Резолюцията на видеозапис

Както писахме по-горе резолюцията на видеозапис е една от най-важните характеристики за всеки видеорегистратор. Колкото по-висока е тя, толкова по-качествено и ясно ще е Вашето видео и ще се виждат повече детайли. Високата резолюция може да бъде постигната по два начина - чрез т.нар софтуерно "разпъване" (интерполация) или с качествена оптика и процесор. Във втория случай качеството на видеозаписа е видимо по-добро. Най-често срещаните резолюции са HD (720p) – 1208x720 пиксела и Full HD (1080P) – 1920 x 1080 пиксела. 


Процесор

Качеството на видеозаписа на един видеорегистратор зависи от процесора и оптиката, които са използвани в него. Често срещан случай са устройства, които изглеждат еднакви на външен вид, като корпус и дизайн, но с различни процесори и оптика, което означава, че те ще снимат по различен начин. Когато използвания процесор е по-скъп, то съответно и цената на устройството е по-висока, което създава объркването в клиента, че два еднакви модела устройства са на различни цени. Затова препоръчваме, когато избирате видеорегистратор, предварително да се запознаете какъв процесор е използван в него.


Оптика

Освен процесора, който обработва видеото много важно за качеството на картината е използвания оптичен сензор. Важна негова характеристика е f - абривиатура, колкото по-голяма е тази стойност толкова по-добре ще снима видеорегистртора на тъмно, но това не е единствената важна характеристика. Като цяло качествената изработка на оптиката е от огромно значение.


Памет

Стандартно видеорегистраторите нямат вградена памет (или тя е малко и не е достатъчна), затова файловете се записват на microSD карта. Препоръчително е тя да бъде по висок клас - например клас 10. Когато капацитета на картата се запълни, устройството започва да презаписва файловете върху най-старите. Добре е да се знае, че че някои модели видорегистратори работят с карти до 32 GB.


Ъгъл на снимане

Ъгъла на снимане определя обхвата на виждане на видеорегистратора. По-широкия ъгъл на снимане осигурява по-голям обхват на виждане, дори встрани от автомобила. При различните видеорегистаори ъглите са от 90 до 170 градуса. При по-голям ъгъл имате по-широко зрително поле, тоест виждате повече детайли отстрани, но се получава изкривяване на картината и ефект рибешко око.


G-sensor

G-sensor е изключително полезна функция, тъй като в случай на удар, текущия файл се заключва автоматично и не може да бъде изтрит при презаписването на файловете. Имайте предвид, че някои по-евтини модели нямат G-sensor. При модели с G-sensor често се случва картата да се препълни, защото след продължителна работа всички записани файлове са защитени (например при преминаване през дупки е възможно файла да се отбележи като защитен). Препоръчваме периодично да изтривате защитените файлове, защото видеорегистратора ще спре да записва, ако картата е пълна със защитени файлове.


Дисплей

В повечето случаи видеорегистраторите имат малък дисплей - около 2-3 инча, на който могат да се преглеждат записите при нужда. Някои модели имат и по-голям дисплей, други пък изобщо нямат дисплей. Трябва сами да прецените дали Ви е необходим дисплей и какъв размер да бъде.


GPS

Някои видеорегистратори имат и вграден GPS приемник, неговата функция е да показва скоростта с която се движите, изминато разстояние и координати на местоположението. Обикновено скоростта се вижда в долната част на екрана на устройство. Освен това тези данни се записват и във видео файла.


Видеорегистратор с 2 камери

Обикновено втората камера е отделна, с кабел и се включва допълнително в AV входа на видеорегистратора. Можете да я поставите където решите в автомобила, най-често се поставя да снима назад или пък да снима шофьора от вътре.


WDR - Wide Dynamic Range

Друга полезната функция е WDR – Wide Dynamic Range, която се изразява в неутрализиране на засенчванията, това значително подобрява качеството на картината. Най-често помага за изсветляване на затъмнени изображения, намаляване на силата на фаровете на отсрещния автомобил и др. Тази функция прави устройството подходящо за използване дори през нощта.


Автоматичен старт на запис

Устройствата, които имат тази функция, започват да правят запис, веднага след натискането на бутона за включване или след запалване на двигателя на автомобила. Това Ви улеснява и изключва възможността да забравите да включите устройството преди да тръгнете.


Батерия

Батериите на видеорегистраторите са с малък капацитет, тоест устройството не може да работи дълго време само на батерия. Целта на батерията при тежко произшествие видеорегистратора да продължи да записва още няколко минути. Поради тази причина обикновено батериите са малки и не много издръжливи. Препоръчително видеорегистратора да бъде включен в зарядно към запалката през цялото време, докато се използва.


Карта

Видеорегистраторите обикновено записват видео върху SD карта. В повечето случай тази карта не е включена в комплекта и се купува допълнително. Препоръчваме да купувате карти с висока скорост клас 10 и по-висока. Също имайте предвид, че картите са като консуматив и при интензивно използване те се изхабяват. Нормален живот на нова карта при интензивна работа по 12 часа на ден може да бъде 6 месеца.


Когато сте запознати с основните характеристики и функции, които могат да имат видеорегистраторите, можете да прецените кои от тях са Ви необходими и да направите най-правилния избор.

 

 

Снимки

Подбрали сме снимки на няколко модела от различни производители за да добиете представа как изглеждат видеорегистраторите.