Как да изберем видеорегистратор ?Видеорегистраторите, наричани още камера за кола, набират все по-голяма популярност и стават едни от най-търсените устройства в областта на автомобилната електроника. Това предразполага към появата на огромно разнообразие от модели с различни характеристики  на различни производители.


Всички видеорегистратори на нашия сайт тук


Какво представляват видеорегистраторите  ?

Видеорегистраторите са устройства, които се монтират на предното стъкло на автомобила и записват всичко, което се случва на пътя по време на шофиране. Устройствата се различават по резолюция на видеозапис, процесор, наличие на GPS, ъгъл на снимане, дисплей, допълнителни екстри и др.

Резолюцията на видеозапис

Резолюцията на видеозапис е една от най-важните характеристики за всеки видеорегистратор. Колкото по-висока е тя, толкова по-качествено и ясно ще е вашето видео и ще се виждат повече детайли. Високата резолюция може да бъде постигната по два начина - чрез т.нар софтуерно "разпъване" или с качествена оптика и процесор. Във втория случай качеството на видеозаписа е видимо по-добро. Най-често срещаните резолюции са HD (720p) – 1208x720 пиксела и Full HD (1080P) – 1920 x 1080 пиксела. 

Процесор

Качеството на видеозаписа на един видеорегистратор зависи от процесора и оптиката, които са използвани в него. Често срещан случай са устройства, които изглеждат еднакви на външен вид, като корпус и дизайн, но с различни процесори и оптика, което означава, че те ще снимат по различен начин. Когато използвания процесор е по-скъп, то съответно и цената на устройството е по-висока, което създава объркването в клиента, че два еднакви модела устройства са на различни цени. Затова препоръчваме, когато избирате видеорегистратор, предварително да се запознаете какъв процесор е използван в него.

Памет

Стандартно видеорегистраторите нямат вградена памет (или тя е малко и не е достатъчна), затова файловете се записват на microSD карта. Препоръчително е тя да бъде по висок клас - например клас 10. Когато капацитета на картата се запълни, устройството започва да презаписва файловете върху най-старите.

Ъгъл на снимане

Ъгъла на снимане определя обхвата на виждане на видеорегистратора. По-широкия ъгъл на снимане осигурява по-голям обхват на виждане, дори встрани от автомобила. При различните видеорегистаори ъглите са от 112 до 170 градуса.

G-sensor

G-sensor е изключително полезна функция, тъй като в случай на удар, текущия файл се заключва автоматично и не може да бъде изтрит при презаписването на файловете.  Имайте предвид, че някои по-евтини модели нямат G-sensor.

Дисплей

В повечето случаи видеорегистраторите имат малък дисплей - около 2-3 инча, на който могат да се преглеждат записите при нужда.

GPS

Някои видеорегистратори имат и вграден GPS приемник, неговата функция е да показва скоростта с която се движите, изминато разстояние и координати на местоположението. Обикновено скоростта се вижда в долната част на екрана на устройство.

Видеорегистратор с 2 камери

Обикновено втората камера е отделна, с кабел и се включва допълнително в AV входа на видеорегистратора. Можете да я поставите където решите в автомобила.

WDR - Wide Dynamic Range

Друга полезната функция е WDR – Wide Dynamic Range, която се изразява в неутрализиране на засенчванията, това значително подобрява качеството на картината. Най-често помага за изсветляване на затъмнени изображения, намаляване на силата на фаровете на отсрещния автомобил и др. Тази функция прави устройството подходящо за използване дори през нощта.

Автоматичен старт на запис

Устройствата, които имат тази функция, започват да правят запис, веднага след натискането на бутона за включване, което ви улеснява и изключва възможността да забравите да включите устройството преди да тръгнете.

Батерия

Батериите на видеорегистраторите са с малък капацитет, тоест устройството не може да работи дълго време само на батерия. Препоръчително е то да бъде включено в зарядно към запалката през цялото време, докато се използва.


Когато сте запознати с основните характеристики и функции, които могат да имат видеорегистраторите, можете да прецените кои от тях са Ви необходими и да направите най-правилния избор.

 


Снимки

Подбрали сме снимки на няколко модела видеорегистратори от различни производители.