GPS навигация за камион

 

Коя е най-добрата GPS навигация за камион ?


Истината е, че няма най-добра GPS навигация за камион. Една навигация е толкова добра, колкото добри са нейните карти. Всяка навигация в определени случаи допуска грешки. Няма безгрешна навигация! Ако съществуваше безгрешна навигация, нямаше да има нужда от шофьори на камиони. Поради тази причина шофьорите на камиони трябва да са благодарни, че навигациите допускат грешки, защото ако навигациите са безгрешни те щяха да карат камиона, а шофьорите на камиони щяха да останат без работа (разбира се, това е в кръга на шегата, но е добре да се има предвид).

 

Каква GPS навигация за камион да си купя ?

 

Ако сте ползвали някаква навигация до сега препоръчваме да си вземете модел със същия софтуер, с който сте работили. Нашият опит показва, че клиенти, които променят от една марка/софтуер на друга остават недоволни, защото те правят сравнение със стария си софтуер и винаги нещо липсва, навигацията ги води по-различно и като цяло са недоволни. Поради тази причина, не сменяйте, а купувайте от това, с което сте свикнали и по възможност най-новата версия.


Ако за първи път ще купувате навигация прочетете тази статия до края за да придобиете някаква обща представа и след това да направите най-добрия избор, съобразен с вашите нужди и бюджет. Като цяло GPS навигациите за камион имат професионална опция за товарен автомобил, като могат да се въвеждат височина, ширина, дължина, тегло, максимално допустимо тегло, опасни товари и др. В картите на навигациите за камион се съдържат ограничения, като по този начин се изчислява маршрут, който да е съобразен с параметрите на камиона. Можете да търсите, като въвеждате адрес, точки на интерес, координати, име на фирма и др. Ще Ви представим няколко варианта за GPS навигация за камион. Най-популярните и доказали се във времето, с качество и надеждност, са двете водещи марки GPS навигации Garmin и TomTom. Други доста популярни навигации са тези със софтуер на основа iGO и Sygic. Вижте няколко снимки на различните марки:


 

GPS навигация за камион Garmin

GPS навигация за камион TomTom

 

GPS навигация за камион с iGO


 

GPS навигация за камион със Sygic 

 

Карти и обновяване при различните марки

Garmin
Специализираната серия GPS навигации за камион е Garmin Dezl. Всички актуални навигации Garmin за камион предлагат доживотно безплатно обновяване на картите за цяла Европа. Обновяването се предлага на сайта garmin.com и е напълно безплатно, когато се прави лично от потребителя. Буквите LM (LifetimeMaps) в името са означение за включено обновяване на картите. Доживотното безплатно обновяване ви дава възможност да изтеглите и запишете във Вашето устройство всяка нова излязла версия на картите, а нови версии на картите излизат няколко пъти в годината. Обновяването се прави с помощта на програмата Garmin Express, която изтегляте на Вашия компютър. Някои най-нови модели устройства има вграден Wi-Fi приемник, така че обновяванетo става директно през Wi-Fi мрежа, без нужда от връзка с компютър.

TomTom
Специализираната серия GPS навигации за камион е ТomTom Professional. Те също се предлагат с включено доживотно безплатно обновяване. Обновяването се предлага на сайта tomtom.com, също е напълно безплатно, когато се прави лично от потребителя и се извършва с помощта на програмата MyDrive Connect (за по-стари модели TomTom Home). Буквите LM (LifetimeMaps) в името са означение за включено такова обновяване на картите. Тук също най-новите модели имат Wi-Fi за по-бързо и лесно обновяване на картите.

GPS навигация с iGO
В GPS навигациите с iGO най-често има инсталирана най-новата версия на картата за цяла Европа, когато го закупувате. Тези навигации в повечето случаи нямат включено безплатно обновяване в цената, като могат да се обнояват срещу допълнително заплащане за всяко обновяване. Препоръчваме обновяването да се прави веднъж на 1-2 години. Това е и една от причините тези навигации да бъдат по-бюджетни. Възможно е да се срещан някои марки с модифицирана версия на програмата IGO, които да имат включено обновяване например някои модели на марката BECKER.

GPS навигация със Sygic
Sygic e по-разпространен софтуер за навигация за автомобил, но има и специализирана версия за камион. Най-често устройствата, които използват SYGIC са с операционна система Andoird. В зависимост от марката и модела на устройството е възможно да се предлага със или без безплатно обновяване на картите. Когато устройството има безплатно обновяване то става директно през Wi-Fi без връзка с компютър.

 

Важни характеристикиРазмер на екрана
Според размера на екранa, навигациите са най-често 5-инчови и 7-инчови. Според нашите наблюдения към клиенти, те по-често избират навигация със 7-инчов екран, за да виждат по-ясно, тъй като при камионите има повече разстояние от шофьора до предното стъкло, където стои навигацията. По-големият екран е и с по-висока резолюция. От наша гледна точка, 5-инчовата навигация е по-подходяща за автомобил, тъй като е по-компактна и не заема много място. Съвет: ако се колебаете между 5 и 7 инча, за камион ние препоръчваме 7 инча.

Технология на екрана
Екранът може да бъде резистивен или капацитивен. По-новата технология е капацитивният екран, той е по-чувствителен, реагира на леко докосване, вместо на натиск. При смартфоните например екранът е капацитивен. Повечето нови модели Garmin и TomTom са по тази нова технология. При навигациите с iGO все още на пазара преобладават моделите с резистивен екран, при който трябва да се приложи усилие при натискането по екрана. Съвет: ако се колебаете между резистивен и капацитивен ние препоръчваме капацитивен екран.

Памет
Обикновено Garmin и TomTom например не дават информация за RAM паметта в своите устройства, така че не можете да направите сравнение, но имайте предвид, че техните устройства използват собствен софтуер за навигация, специално разработен и тестван за тях, така че да работят стабилно. При навигациите с iGO е добре да изберете такава с RAM памет 256MB, за да работи стабилно и да не се затруднява при изчисляването на по-дълги маршрути в Европа. Съвет: ако се колебаете ние препоръчваме да бъде с 256MB RAM.

Процесор
Тук също Garmin и TomTom не дават информация за процесора в своите устройства, така че не можете да направите сравнение, но както по-горе споменахме, техните устройства използват собствен софтуер за навигация, специално разработен и тестван за тях, така че да работят стабилно. При навигациите с iGO силно препоръчваме да изберете такава с процесор минимум 800 MHz, за да изчислява и преизчислява маршрута бързо. Тук е добре да се знае, че с процесорите на навигациите доста се спекулира и можете да попаднете на неверни данни, затова сме написали цяла отделна статия  как да проверите процесора на навигацията можете да я прочетете тук. Съвет: ако се колебаете ние препоръчваме модел с 800 MHz процесор. Препоръчваме също като закупите навигация да проверите дали наистина процесора е 800 MHz от тук.

Line assistant
Line assistant е опция, която е полезна и търсена от шофьорите. Повечето навигации имат тази възможност. С нея навигацията Ви уведомява в коя лента да се престроите, опцията сработва на местата, където информацията за лентите е въведена в картата, това обикновено са пътища с повече платна или изходи от магистрали.

Операционна система Windows или Android
При устройства с Android има една специфична особеност, а тя е, че не могат да работят само на зарядно, тоест след като батерията спре да функционира нормално, тогава започват проблеми. Ако навигацията стои на стъклото и се нагрява силно от слънцето батерията умира бързо и проблемите започват. Това важи за всички навигации с Android, които ние сме тествали. Поради тази причина за продължителна работа препоръчваме устройства с операционна система Windows, тъй като те могат да работят дори и без батерия. Освен това има и друга причина да препоръчаме Windows пред Android и това е, че Windows за навигации е по-затворена система. За разлика от нея Android дава много възможности и клиентите често настройват, инсталират, изтриват и например след приблизително 1 година се появяват проблеми с изтрити важни файлове и приложения.


Допълнителни функции, които се срещат най-често при навигациите Garmin и TomTom:
Bluetooth - за handsfree разговори и получаване на смарт известия от телефона
Трафик информация - за натоварени участъци, с цел избягване на този маршрут
Разпознаване на глас - можете да задавате команди, като говорите с глас на устройството.
Смарт известия - при свързване със смартфон, можете да получавате известия за повиквания, съобщения, имейли, известия от социални мрежи и др. директно на навигацията.
Вградена камера (само при модела dezlcam) – навигациите с вградена камера записват всичко, което се случва пред камиона на пътя, а записите могат да бъдат използвани в случай на инцидент.


Като обобщение бихме казали, че за камион препоръчваме GPS навигация с голям, предимно 7 инчов капацитивен екран, мощен процесор и най-новите карти, по възможност с включено безплатно доживотно обновяване.
 

 

GPS навигации за камион можете да видите тук

 

 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.

    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!