Какъв е процесорът на моята навигация ?

 

Целта на тази статия е да внесем яснота за различните навигации и техните процесори за да може клиента да направи информиран избор. Бихме искали да отбележим, че тази статия не се отнася за Гармин, ТомТом и други марки, които работят под Linux и подобни операционни системи. Тази статия се отнася само за устройства с операционна система Windows CE  и Android (при Windows буквите CE означават специална олекотена версия).


Нашият опит показва, че Windows CE е по-лека, по-опростена и създава по-малко проблеми от Android, която в конкретната ситуация е по-тежка. Да, Android има много повече възможности, но с повечето възможности идват и повечето проблеми, тоест Android дава много възможности на клиентите да объркат нещо, и съответно без да усетят изтриват, деинсталират или правят някакво друго действие, след което навигацията спира да работи. Поради тази причина, когато говорим за навигация, нашият опит показва, че клиентите са по-доволни от Windows CE, защото по-малко неща се объркват и навигацията работи. Отбелязваме, че ако клиентът е наясно и знае какво прави, то няма значение дали е Windows CE или Android и навигацията ще работи еднакво стабилно.


От гледна точка на бързина, ако сравним Windows CE с Android, то Windows CE е по-лек и при тестове на една и съща програма с едни и същи карти установяваме, че едноядрен процесор на 800 MHz с 256 MB RAM при Windows CE работи с подобна производителност като двуядрен процесор на 1500 MHz с 512 MB RAM при Android. Сравнението е правено в режим навигация като сме тествали време за изчисляване на маршрут, бързина на работа с менютата, приближаване и отдалечаване на картата и др. Това е така, защото Windows CE е много олекотена и изрязана версия, в която са оставени само нужните неща за навигация и поради тази причина работи по-бързо и не натоварва хардуера.


При Windows CE има един специфичен детайл - често китайските производители с цел маркетинг и повече продажби умишлено завишават скоростта на процесора (тъй като няма вградена програма, с която да се провери веднага). Например виждали сме устройство с обявен двуядрен процесор на 664 MHz, но когато пристигне при нас и го проверим се оказва с едноядрен процесор на 400 MHz. Това не е проблем, то пак ще работи, но по-слабият процесор е по-евтин и по-бавен и съответно устройството се предлага на атрактивна цена, но работи по-бавно. Поради тази причина Ви съветваме преди да закупите навигация да разберете точното име на процесора и да потърсите информация за него в Интернет. Добре е да имате предвид, че операционната система Windoes CE не поддържа двуядрени процесори и поради тази причина за Windows CE няма произведен двуядрен процесор. Също можете да видите и следните едноядрени процесори с техните имена и скорост, които ние сме проверили ръчно:


Процесор 3351 - скорост: 468 MHz, ядра: 1
Процесор 2521 - скорост: 500 MHz, ядра: 1
Процесор 2531 - скорост: 800 MHz, ядра: 1


За да разберете какъв е процесорът на Вашата навигация за Android отидете в настройки и изберете "Всичко за таблета" , а ако там няма цялата информация, можете да свалите и инсталирате следното приложение  HardwareInfo. Ако операционната система е Windows CE е необходимо да свалите следното приложение ResInfo.  Записвате файла ResInfo.ARM.300.exe на една SD карта и слагате картата във Вашата навигация. След това трябва да отидете в настройки и да настроите така наречения път до навигацията, тоест да настроите Вашата навигация да стартира файла ResInfo.ARM.300.exe След като направите тази настройка натискате върху бутона за навигация и трябва да видите прозорец с информация, който изглежда по подобен начин:

Моля забележете, че на снимките по-горе е написано името на процесора и в скоби неговата скорост.
Например: Cortex-A7 MSB2531 (800 MHz).Заключение: Всички навигации с операционна система Windoes CE използват едноядрен процесор.  Доста често клиентите се подвеждат от по-ниската цена и купуват устройство от Китай без да са проверили процесора и след това не могат да върнат продукта. Затова Ви съветваме да се информирате предварително за името на процесора и да проверите в Интернет неговата скорост и ядра, също така проверявайте дали можете да върнете продукта, защото това е още една гаранция, че ще получите точно това, за което сте платили.


И ако смятате за удачно можете да купите от нас:


Всички GPS навигации за кола можете да видите тук

Всички GPS навигации за камион можете да видите тук

 

 

FB

   
К
О
Д

З
А

О
Т
С
Т
Ъ
П
К
А