Какъв ръчен GPS да си купя?

 


Ръчните GPS устройства са пригодени най-вече за работа в природата и на открито – измерване и очертаване на площи, планинарство. Устройствата са със здрав корпус, водоустойчиви и удароустойчиви, различават се по: големина, тип на екрана, качени карти, допълнителни екстри и др. Световно известният производител Garmin се е доказал като лидер и в изработката на ръчни GPS устройства. От доста години продаваме ръчните GPS устройства с марка Garmin и имаме хиляди доволни клиенти. За планина, за туризъм, за земеделие или просто за работа на открито, марката Garmin предлага всичко необходимо. Като добавим към това и дългогодишен опит в производството на качествени и надеждни продукти, смятаме че можете да се доверите на марката без колебание. Целта на всичко написано по-долу е да Ви информираме за различните варианти и характеристики за да можете да направите правилен избор, тоест да прецените кой точно модел е най-подходящ за Вашите нужди.


 

Карти


Карта OFRM Geotrade

Във всички ръчни GPS устройства Garmin може да бъде допълнително инсталирана подробна карта на България – OFRM Geotrade. Тя се предлага в две разновидности - OFRM Topo и OFRM City. OFRM Topo съдържа offroad маршрути и топографска информация, но не съдържа пътната мрежа. OFRM City съдържа пътната мрежа - улици и населени места, но няма топографска информация. В повечето случаи клиентите, които закупуват ръчен GPS предпочитат картата OFRM Topo, тъй като в нея има информация, полезна при преходи в планината. Към базовия модел eTrex 10, не могат да бъдат добавени карти.

Важно: Закупувайки ръчен GPS Garmin от нашия сайт, ако изберете опцията с допълнителна карта, то тя ще бъде с доживотно безплатно обновяване.

Получaването на по-новите версии на картата се извършва в сайта karta.bg след необходимата регистрация.


Карта на земеделски имоти

Стандартно в устройствата няма заредени карти на земеделски имоти. Възможно е да бъде изготвена допълнително, като предварително трябва да разполагате и да изпратите .zem файл. Една карта се прави за едно землище. Могат да бъдат направени и няколко отделни карти за няколко землища.

Тук бихме искали да направим едно важно уточнение: В картата OFRM Geotrade не е включена информация за землищата.


Топографска карта

Някои модели имат стандартно заредена топографска карта на Европа. Тази карта включва информация за релеф, надморска височина, растителна покривка, пътеки, реки, езера, национални, регионални и местни паркове и гори. Устройствата които имат такава карта обикновено имат буквата „t“ в името си. Пример: gpsmap 64st, Montana 680t и др.


 

Характеристики


Тук е добре да се обърне внимание на характеристиките - екран, памет, GPS приемник, компас и др.

При екрана трябва да се избере цветен или черно-бял, както и големина на екрана и дали да има тъчскрийн. Разбира се този избор зависи както от нуждите, така и от бюджета. Черно-белият екран е най-бюджетния, а цветните екрани с тъчскрийн оскъпяват значително устройството.

Друг важен акцент е размера на вградената памет и наличието на слот за карта памет, като по-евтините модели нямат много вградена памет и нямат слот за карта, което ще е неудачно, ако смятате да инсталирате топографски карти или други данни, които изискват повече памет. В случай, че уредът ще се използва само за измерване на площи и за маркиране на точки, то слот за карта памет не е необходим, а вградената памет на най-бюджетния модел е напълно достатъчна за целта измерване на площи.

Повечето ръчни GPS устройства имат приемници, които се свързват със сателити освен от американската система GPS, и от руската GLONASS. Това означава, че те позиционират по-бързо , a точността им е по-висока.

Ръчните GPS-и не говорят и не навигират. Те могат да изчертаят маршрут до определена цел, ако в тях има заредена карта, но няма да Ви навигират с глас до определеното място, тоест необходимо е да гледате и следите екрана на устройството.
При някои отделни модели може да се закупи допълнителна стойка за автомобил с говорител, и в този случай тя ще Ви навигира с глас.

GPS устройства за измерване на площи записват данните във формат gpx. Форматът, с който работят българските институции е shp. В интернет можете да откриете безплатни програми, с които е възможно да конвертирате от единия формат в другия. Процедурата е малко сложна и са необходими специфични умения, защото обикновено софтуерите работят под DOS.

За да работят устройствата са необходими батерии (2 броя тип АА), които на някои модели не са включени в комплекта. Оттук можете да закупите комплект презареждащи се батерии със зарядно или ако вече имате можете да използвате ваши.


Защо да изберете устройство с хардуерен компас ?

Хардуерен компас означава компас, който е реален и е вграден вътре в устройството, а софтуерен компас е този който показва въз основа на математически изчисления. Всеки GPS приемник дори и най-евтиният има софтуерен компас и Ви показва посоките (изток, запад, север, юг) като приема информация от сателитите. Когато обаче устройството изгуби сигнал или Вие спрете да се движите, софтуерният компас може да покаже грешна посока и е възможно да завърти картата. Ако обаче има хардуерен компас, то картата няма да се завърта и така няма да изгубите вярната посока. Тъй като най-често компаса е 3-осов, то дори не е необходимо да държите устройството хоризонтално.Разнообразие от модели


Всички модели могат да бъдат разделени в няколко основни серии – eTrex, GPSMAP, Montana, Oregon, Мonterra.


Серия eTrex - eTrex 10, eTrex 20x, eTrex 30x, eTrex Touch 25, eTrex Touch 35.

eTrex 10 е базов модел с черно-бял екран, без възможност за карти и без много допълнителни екстри, който обаче е изключително подходящ избор в случай, че Ви е необходим ръчен GPS приемник само за измерване и очертаване на площи на достъпна цена.

Следващите два модела от серията - eTrex 20x и eTrex 30x имат цветен екран с по-висока резолюция, инсталирана топографска карта на източна Европа и възможност за добавяне на допълнителни карти. eTrex 30x се отличава и с хардуерен компас и барометричен алтиметър.

eTrex Touch 25 и Touch 35 са устройства с тъчскрийн екран и инсталирана топографска карта на Източна Европа. Touch 35 се отличава с барометричен алтиметър и опция за смарт известия когато е свързан с вашия смартфон.

Всички модели eTrex имат приемници, които поддържат освен американската система GPS, също и руската GLONASS.


Серия GPSMAP - GPSMAP 64, GPSMAP 64s, GPSMAP 64st.


Трите устройства изглеждат еднотипно като размери и екран. Серията GPSMAP е една от най-предпочитаните и най-често купуваните. Като най-често клиентите избират модела GPSMAP 64s.   Той се е доказал във времето като най-практичен и най-издръжлив. В следващите няколко реда сме синтезирали основните разлики всички модели GPSMAP:

GPSMAP 64 - жълт кант, модела няма барометричен алтиметър, няма 3-осов компас, няма безжичен обмен на данни, има слот за microSD карта.
GPSMAP 64s - червен кант, модела има барометричен алтиметър, има 3-осов компас, има безжичен обмен на данни, има слот за microSD карта.
GPSMAP 64st - черен кант, модела е със същите характеристики като GPSMAP 64s, но има допълнително топографска карта на Европа.


Серия Oregon - Oregon 600 Oregon 650Oregon 700Oregon 750Oregon 750t.
 

Всички модели от серията Oregon имат цветен тъчскрийн екран с размер 3 инча, електронен компас, барометричен алтиметър и приемник, поддържащ GPS и GLONASS.

Предимството на моделите Oregon 650 и Oregon 750 e допълнителната вградена камера, с която можете да правите снимки с автоматично запаметяване на координатите на мястото, където е направена снимката.

Модела Oregon 750t има инсталирана топографска карта на Европа, която включва информация за релеф, надморска височина, растителна покривка, пътеки, реки, езера, национални, регионални и местни паркове и гори.
 

Серия Montana - Montana 600, Montana 650, Montana 650t, и най-новите попълнения Montana 610, Montana 680, Montana 680t.


Всички устройства от серията имат голям 4-инчов цветен тъчскрийн екран, както и 3-осов компас, барометричен алтиметър и безжична връзка.

Моделите Montana 600 и 650 имат допълнително 5-мегапикселова камера, като всяка направена снимка се запаметява с координатите на мястото. Montana 650t има и инсталирана подробна топографска карта на Европа.

Модела Montana 600 се предлага и във версии Moto Bundle и Moto Bundle CN EU, които имат включени в комплекта стойки за монтаж, а Moto Bundle CN EU – и инсталирана пътна карта на Европа.

Трите нови модела – 610, 680 и 680t се отличават с поддръжка на GPS и GLONASS. Моделите 680 и 680t имат 8-мегапикселова камера, а 680t и инсталирана топографска карта на Европа.

Специфично за серията Montana, е че устройствата имат гласова навигация на български език. Имайте предвид обаче, че за да работи гласовата навигация, е необходимо да закупите допълнително стойка за автомобил, която стандартно не е включена в комплекта. Автомобилно монтажно устройство с говорител.


Garmin Monterra.

4-инчов цветен мултитъч екран от минерално стъкло, 8-мегапикселова камера с LED светкавица, барометричен алтиметър, 3-осов компас, поддържа GPS и GLONASS. Работи с операционна система Android и има Bluetooth и Wi-Fi връзка.


Всички модели ръчни GPS приемници Garmin на нашия сайт тук

 


Снимки

Garmin eTrex 10
Garmin eTrex 10
Garmin eTrex 20x и Garmin eTrex 30x
Garmin eTrex 20x и Garmin eTrex 30x
eTrex Touch 25 и eTrex Touch 35
Garmin eTrex Touch 25 и Garmin eTrex Touch 35
Garmin gpsmap 64
Garmin GPSMAP 64, Garmin GPSMAP 64s и Garmin GPSMAP 64st
Garmin Montana
 
Garmin Montana 610
, Garmin Montana 680 и Garmin Montana 680t
Garmin Monterra
Garmin Monterra