Ревю на GPS навигация Garmin Drivesmart 50LM


GPS навигация с 5-инчов екран


Garmin Drivesmart 50LM е GPS навигация, притежаваща ярък 5-инчов дисплей с отчетливо изображение, двойно ориентиране (портрет/пейзаж) и капацитивен тъчскрийн.
Навигацията  се предлага с инсталирана карта на цяла Европа, която се актуализира безплатно по време на целия период на употреба на устройството (доживотна актуализация), както и с възможност за получване на трафик информация при свързване със смартфон по Bluetooth.
Drivesmart 50LM Ви дава информация за предстоящи рискови остри завои, ограничения на скоростта, училищни зони, възможна поява на животни на пътното платно и др.
Директно на екрана на навигацията получавате обаждания, съобщения, имейли, нотификации от социални мрежи и друга входяща информация чрез персонализирани смартфон известия.
За Вашето удобство Garmin Drivesmart 50LM разполага с възможност за Bluetooth Hands-free обаждания, което ви гарантира удобно шофиране, без да изпускате волана от ръцете си по време на разговор. Също така, навигацията може да бъде гласово активирана.

 

Удобни и полезни смарт функции
 

Навигацията Garmin Drivesmart 50LM може да бъде синхронизирана с устройство, което има Bluetooth (най-често това е смартфон) - по този начин ще получите възможност да използвате навигацията за разговори, без да се налага да пускате волана (по системата Нands-free - "свободни ръце"). Bluetooth-a на устройството може да активирате от Настройки>Bluetooth, като поставите отметка на Bluetooth.


Важна, удобна и полезна е възможността да получавате смарт съобщения директно върху екрана на Garmin Drivesmart 50LM - телефонни повиквания, SMS съобщения и календарни известия, без да се налага да предприемате допълнителни действия, нито пък да пускате волана от ръцете си. По този начин вниманието Ви остава съсредоточено върху маршрута и променящата се пътна обстановка (завои, състояние на пътната настилка, крайпътни знаци, лесно забележими ориентири и т. н.), а в същото време получавате необходимите Ви смарт известия директно върху дисплея на навигацията.


С помощта на мобилното приложение Smartphone Link се осъществява връзката между Вашия Garmin Drivesmart 50LM и съвместим смартфон. Чрез него Вие ще получавате информация в реално време за състоянието на пътния трафик по Вашия варшрут, за метеорологичните условия в момента, както и за предстоящи промени в синоптичната обстановка.

 

Гласово управление


Навигацията Ви осигурява възможност за гласово активиране, като по този начин не Ви затруднява да въвеждате адреси и места с писане. Иконата за настройки на гласовото управление се намира в Приложения>Гласово управление. Тук е необходимо да направите предварителни настройки като следвате указанията и запишете различни фрази с гласа си. След това, докато сте в главното меню кажете "Гласово управление" и навигацията ще стартира меню, където можете да изберете какво да направите с изричане на числото, съответстващо на Вашия избор. Управлението е изцяло на български език.

 

Ориентиране по лесно забележими крайпътни обекти


Garmin Drivesmart 50LM използва функцията Garmin Real Directions, за да Ви насочва по маршрута, който следвате, предоставяйки информация за лесно забележими крайпътни обекти от рода на сгради, популярни заведения, светофари (указанията са от типа "Завийте надясно след  хотел "Омега" или "Завийте надясно след светофара).

Навигацията Garmin Drivesmart 50LM разполага и с инсталирани милиони популярни зони, крайпътни обекти и различни други места, които са на Ваше разположение чрез Foursquare.

 

Оптимално преминаване през кръстовища с усложнена обстановка


Функцията Active Lane Ви ориентира и насочва с гласова информация по най-удобния път за пресичане на кръстовища с усложнена обстановка. Щом наближите такова кръстовище, върху дисплея на навигацията се изобразява кръстовището в анимирана форма, а ярки цветни стрелки Ви сочат онази лента от пътното платно, която е оптималната за Вашия маршрут.
При навлизане в кръстовище екрана на навигацията се разделя на две части -  едната част показва ситуацията, погледната отвисоко, сякаш от „птичи поглед“; а другата половина дава фотореалистична визуализация на самото кръстовище. По този начин получавате възможност за бързо ориентиране с цел да се насочите към евентуална частична промяна на маршрута в този участък - или пък да продължите, без да има нужда от някакви допълнителни отклонения. Функцията Junction View показва реалистична картина от обстановката на дадения участък от Вашия маршрут. 

Полезна информация за маршрута и условията на пътуване


Навигацията Ви осигурява полезна и удобно съобщена информация през цялото време на Вашето пътуване по съответния маршрут. Вие ще бъдете предупреждавани за различните промени в пътната обстановка: ограничения на скоростта, наближаващи железопътни прелези, рискови завои, знаци за евентуално преминаващи животни върху пътното платно. Ще получавате информация, ако неволно сте навлезли в насрещното движение при еднопосочни улици, както и съобщения за приближаване към училищни зони. Освен това, ще Ви бъде съобщавано в случай, че светофарът, който наближавате, свети червено, както и за наличието на камери, следящи за нарушаване на ограниченията в скоростта.

Функцията Up Ahead  Ви предоставя много добрата възможност да виждате различните обекти пред Вас, както и предстоящите участъци от Вашия маршрут - като в същото време няма нужда да излизате от картата, която следвате. Близките обектите се появяват от дясната страна на навигацията, с възможността да натиснете върху желания обект и навигацията да Ви заведе точно до него.


 

Бързо търсене и лесно намиране


Garmin Drivesmart 50LM  разполага с опцията POIs ("point of interests" - интересни точки). Чрез нея имате възможност както за удобно търсене, така и за бързо, лесно намиране на различни адреси и буквално милиони "интересни точки". Достатъчно е да въведете дадена категория, например "заведение за бързо хранене" или название на определен обект (да кажем, "стадион Олимпиец") - и Garmin Drivesmart 50LM ще Ви даде необходимите ориентири. Ако пък случайно допуснете правописна грешка, информацията, която ще Ви бъде предложена като алтернатива, ще бъде сходна с въведения от Вас текст, по този начин отново ще получите нужната Ви насока.

 

Определяне на точното място, където желаете да отидете


Навигацията Garmin Drivesmart 50LM разполага с функцията Direct Access, която облекчава и прави чувствително по-лесно определянето на оптималния маршрут към по-сложни и комплексни дестинации - от типа на големи търговски центрове с многобройни магазини, също летища, пристанища, автогари, железопътни гари и други транспортни възли с различни терминали, входове и изходи за посрещачи и изпращачи, с паркинги, спирки на градския и междуградски транспорт и др.
Например, при навигиране към дадено голямо летище, Direct Access Ви съобщава допълнително указания за местонахождението на различни обекти в него, от типа на: "Пристигане на летище Барахас, Терминал 2. Изходът за пристигащи пътници и входът за посрещачи се намират в лявата част на терминала" и др.

 

Добавяне на камери BC30 и babycam


Свързване на камера за задно виждане BC30 (безжична)
Камерата се продава отделно от навигацията, като при монтажа й се препоръчва участието на професионалист.
BC30 безжичната камера за задно виждане е функционална, удобна и представлява незаменима помощ за шофьора при движение на заден ход, понеже картината от нея се показва директно върху навигационния дисплей. След като бъде свързана с Garmin Drivesmart 50LM, Вие получавате възможност бързо, лесно и удобно да се ориентирате в пътната обстановка зад Вашия автомобил, като наблюдавате екрана за евентуално наличие на други превозни средства, товарно-разтоварни и строителни дейности, пешеходци, неравности и лошо състояние на пътната настилка и т. н.

Добавяне на Garmin babyCam за деца
Камерата babyCam също се купува отделно и е изключително удобна, когато возите малко дете на задната седалка, защото Ви предоставя картина оттам директно върху дисплея. По този начин чрез "бейби-камерата" винаги можете да наблюдавате детето. Това повишава както неговата безопасност, така и Вашия комфорт при пътуването - понеже при наличието на Garmin babyCam няма нужда да поглеждате често назад и да отклонявате вниманието си от пътното платно, нито пък да използвате за целта огледалото за обратно виждане.

 

Вградена карта на Европа


Навигацията Garmin Drivesmart 50LM съдържа вградена карта на Европа със следните държави: Албания, Андора, Австрия, Азорските острови, Балеарските острови, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Ирландия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гуаделупа, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Канарските острови, Нормандските острови, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Мадейра, Малта, Мартиника, Молдова, Северна Ирландия, Норвегия, остров Ман, Полша, Португалия, Реюнион, Румъния, Сент Бартелеми, Словакия, Словения, Сърбия и Косово, Швеция, Швейцария, Турция, Уелс, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Френска Гвиана, Холандия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Шотландия.

Детайлизирана карта на България
В навигацията има възможност да бъде инсталирана още една допълнителна карта на България - пътна или offroad в зависимост от Вашето желание и нужда. В случай, че пожелаете допълнителна карта, тя също ще бъде с доживотно безплатно обновяване от сайта karta.bg.

Картата на Европа се актуализира от сайта garmin.com с помощта на програмата Garmin Express. Програмата се инсталира на компютъра, устройството се включва към компютър с USB кабел и се следват стъпките. По този начин актуализирате софтуера, картите и POI точките. Също така напълно безплатно можете да добавите различни персонализирани изображения (иконки) на автомобили, както и допълнителни гласове за навигация.

 

Физически данни и характеристики


Тип на дисплея - WQVGA цветен TFT с бяла подсветка и мултитъч
Тегло - 73.7 гр.
Батерия - презареждаща се литиево-йонна
Живот на батерията - до 1 час

Размери и резолюция
Размери на навигацията
- широчина 14 см.
- височина 8.4 см.
- дебелина 1.8 см.

Размери на дисплея:
- широчина 11.1 см.
- височина 6.3 см.
- диагонал 5 инча (12.7 cм.)

Резолюция на дисплея:
480 x 272 пиксела

Карти и памет
Подробна карта на всички европейски страни с безплатно актуализиране през целия период на употреба (доживотна актуализация)
Допълнителна памет - microSD карта (не е включена в комплекта)
Памет за маршрути и любими дестинации

Екстри и опции
Гласова навигация на различни езици, включително и български език
Навигиране с имена на улиците
Разпознаване на гласови команди
Планиране на маршрути
Преглед на маршрути
Оптимизиране на маршрут
Автоматично преизчисляване на маршрута
Избор на маршрут
Избор на тип път, който да се избягва
Потребителски точки
Ограничения в скоростта
Hands-free набиране чрез Bluetooth
Двойно ориентиран дисплей
Функция "Къде съм аз?"
Избор на иконки за колата
Световен часовник
Режим "Lane Assist"
еcoRoute
Показване на интересни точки по маршрута
Известия за остри завои, училищни зони, червен светофар и предупреждения относно камери за контрол върху скоростта
Garmin Real Directions насоки
Foursquare POIs

 

Какво има в комплекта на Garmin Drivesmart 50LM ?


В това видео можете да разгледате в детайли какво съдържа оригиналния комплект, както и кратка демонстрация на основните менюта и функции на устройството.

 

Снимки на навигацията

 

Снимки на менюто и софтуера
 

 

Garmin Drivesmart 50LM можете да закупите тук

 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.
    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!