Ревю на Garmin DriveAssist 50LM EU BG


GPS навигация с вградена камера

 

 

Навигационната система Garmin DriveAssist 50LM притежава инсталирана карта на всички европейски страни, която се актуализира безплатно за целия период на употребата й (тази възможност се нарича още "доживотна актуализация").

Благодарение на "интелигентните" (смарт) функции на навигацията, дори когато шофирате, ще бъдете в състояние да комуникирате както с други хора, така и със самата навигация, защото има вграден Bluetooth, гласово управление на навигацията и различни известия от смартфона.

Вие получавате на свое разположение редовна информация, която постоянно Ви държи в течение на променящото се състояние на пътната обстановка - наближаващи остри и/или рискови завои, пешеходни зони, изменения в скоростния режим на пътуване, задръствания по трафика на Вашия маршрут и т. н.

По този начин Ви се предоставя възможността всички операции с навигацията да бъдат съсредоточени и изобразени удобно, лесно и разбираемо върху дисплея му, а част от тях да контролирате даже гласово, без да откъсвате ръцете си от волана - така няма нужда да се разсейвате и разконцентрирате.


Новите функции в Garmin DriveAssist 50LM


Навигацията Garmin DriveAssist 50LM разполага с различни функции на камерата за информиране, предпазване и своевременно предупреждаване на шофьора за различните възможни елементи от пътната обстановка по протежение на маршрута, където се движи - други превозни средства, състояние на пътното платно, пътни знаци, забележими ориентири, училищни зони, пресичащи животни, натоварен трафик, червен светофар и т. н. Това в значителна степен позволява да се повиши нивото на безопасност на движението, да се подобрят информираността и готовността на водача да реагира правилно и адекватно спрямо възможните промени - както конкретно в автомобилния трафик, така и спрямо цялостната пътна ситуация в дадения момент на определен участък от маршрута.

Така, например, в случай, че Вие сте спрели с колата си на кръстовище или пък поради евентуално задръстване, навигацията подава сигнал "Go", щом автомобилният трафик пред Вас започне движение. По този начин разполагате с необходимата готовност и време за навременна реакция.

Чрез функцията Forward Collision Warning Вие ще бъдете предупредени, ако се доближите твърде близо и на рисково разстояние до предната кола.

Друга полезна функция е предупреждението чрез звуков и визуален сигнал "Lane Departure Warning" - в случай, че поради желание да се придвижите на по-изгодна позиция в трафика, или по други причини, напуснете рисковано правилната лента от пътното платно. Същото предупреждение се получава, ако поради различни обстоятелства случайно се озовете в потока от насрещно движещи се автомобили.

Функцията Garmin Real Vision значително ще Ви улесни при разчитането на номерата на сградите на улицата, по която се движите. Когато наближите крайната цел, навигацията автоматично ще премине към изглед от камерата и ще се появи стрелка, която ще сочи към крайната цел.


 

Когато сте се намирали зад волана повече време - например, ако сте шофирали няколко часа без прекъсване, тогава чрез функцията Fаtigue warning ще получите напомняне, че собствената Ви безопасност при шофирането изисква да си починете, като заедно с това Ви бъдат предложени и възможни места за тази цел по набелязания от Вас маршрут.

Функцията Up Ahead Ви дава възможност да разгледате обекти и ориентири, които наближавате, като при това няма нужда да напускате картата върху дисплея.

Навигацията Garmin DriveAssist 50LM използва функцията Garmin Real Directions и чрез нея Ви дава разбираеми указания в "приятелски режим" за правилната посока, която трябва да следвате - предоставяйки Ви навигационни улеснения посредством разпознаваеми ориентири. Тя използва лесно забележими обекти покрай Вашия маршрут от типа на открояващи се здания, светофари, паметници, стадиони и др., и дава съответните указания (например: "Завийте наляво след баскетболното игрище" или "Завийте надясно след ресторанта на ъгъла". Към момента тази функция все още не работи в България.

В навигацията Garmin DriveAssist 50LM са включени още и огромен брой (над милион) известни и популярни обекти - къмпинги, мотели, бензиностанции, паркинги със заведения за хранене и почивка, ресторанти, разпознаваеми забележителности чрез Foursquare.

Функцията Direct Access улеснява навигирането към по-трудни за ориентиране места. Например, ако пътувате към летище, чрез тази функция навигацията Garmin DriveAssist 50LM може да Ви насочи към определен терминал, също така към паркинг, спирка или друг, избрано от Вас място в района на летището. В случай пък, че крайната точка на маршрута Ви е голям търговски център с множество обекти вътре в него, функцията Direct Access ще Ви даде допълнителни сведения за местоположението на конкретни магазини.

Garmin DriveAssist 50LM Ви дава възможност за комуникативно, лесно и удобно гласово управление. Вие можете да произнасяте на глас необходимите команди и по този начин да управлявате навигацията, без да отделяте ръцете си от волана.

 

Възможностите на вградената камера 

Вградената камера прави непрекъснат запис по време на пътуването и запазва файловете на microSD карта. Garmin са включили в комплекта microSD карта 4GB клас 10. При евентуален удар или друг инцидент, благодарение на G-сензора ще се заключи текущия файл, като също така ще се регистрира точния час, дата и място на събитието. Този файл може да Ви бъде полезен след това пред разследващите органи, застрахователи, в различни спорни ситуации и т. н.

Освен това, Вие имате пълната възможност лесно и удобно да прегледате заснетия видеоматериал върху дисплея на навигацията, като разполагате и с карта на мястото, където сте се намирали по време на събитието, както и да преглеждате файловете на компютър с програмата Dash Cam Player.

В добавка, чрез опцията за правене на снимки, можете спокойно да свалите навигацията от стойката в автомобила, да излезете и да направите подробни снимки на нанесените щети по време на инцидент, от различни ъгли и в най-подходящи планове.

Важно! Съобразяване със законовите уредби в чужбина - трябва да имате предвид, че в някои държави е забранено използването на различни автомобилни устройства с вградени или допълнителни камери в/към тях. Желателно и във Ваш интерес е, ако пътувате в чужбина, предварително да се информирате относно режима, условията и евентуалните забрани за използване на автомобилни камери. В България е позволено използването на записващи устройства (камери).


 

Добавяне на безжична камера за задно виждане BC 30 и babycam

За да създадете пълна навигационна система, можете да комбинирате навигация Garmin DriveAssist 50LM с безжична камера за задно виждане BC30. Тя се продава отделно и се препоръчва да бъде монтирана от специалист. Ако бъде свързана правилно, при включване на заден ход, трябва да виждате директно върху дисплея на навигацията, това което има зад автомобила - пешеходци, движещи се и/или паркирани автомобили, неподвижни препятствия и т.н.

Ако в колата Ви пътува малко дете, в такъв случай една извънредно полезна добавка към Garmin DriveAssist 50LM ще бъде Garmin babyCam - специална камера тип "видео-бавачка", която Ви помага да наблюдавате малкия пътник на задната седалка директно върху дисплея на навигацията.
 

Получавате полезна информация за Вашия маршрут
 

Garmin DriveAssist 50LM Ви дава информация по време на пътуването чрез различни сигнали - тяхната цел е да осигурят по-висока безопасност при шофирането и да сте в течение на това, как се оформя пътната ситуация около Вас и напред по маршрута, който следвате.

Вие получавате регулярно сведения за предстоящи остри и/или рискови завои, за промени в скоростта на автомобилния поток и нейните ограничения, за железопътни прелези и знаци за животни, които в дадения участък от Вашия маршрут е обичайно да пресичат пътното платно.

Навигацията Ви съобщава, ако сте навлезли в еднопосочна улица. Също така получавате информация за наближаване на училищни зони, както и за червен светофар.

Особено полезно за много шофьори е и уведомяването за наличие на камери, които контролират спазванията на евентуалните ограничения на скоростта, ако са налични такива.

 

Разширени смарт функции
 

Вие имате възможност да синхронизирате навигацията Garmin DriveAssist 50LM с Bluetooth устройство (обикновено за това се използва смартфон) с цел да водите разговори от типа hands free ("свободни ръце") - което Ви предпазва от съответното нарушаване на правилника за движение и в същото време Ви позволява да шофирате безопасно, защото така не е необходимо да държите телефона си и да отвличате вниманието си.

Освен това, можете да получавате известия от своя смартфон директно върху дисплея на навигацията, както повиквания, така и SMS-и, имейли, известия от социалните мрежи и др. По този начин също няма нужда се раздвоявате между шофирането и необходимостта да осъществявате комуникация по смартфона си.

С цел получаване на актуализираща се информация в режим на реално време (например за метеорологичната прогноза, интензивност на трафика, състояние на пътната настилка, хлъзгави пътни участъци, свлачища, отклонено движение поради евентуални произшествия напред по пътя и др.), може да изтеглите и използвате мобилното приложение Smartphone Link - осъществяващо връзка между навигацията Garmin DriveAssist 50LM и смартфон, който е съвместим с нея.

 

Търсите по-лесно и намирате по-бързо


В модела Garmin DriveAssist 50LM е предвидено поле за търсене, значително улесняващо намирането на различни адреси и на милиони обекти, които обичайно представляват интерес (така наречените POIs -  от англ. "point of interests", букв. "интересни точки".). Необходимо е само да въведете дадена категория (например, "кафе"), адрес или название на заведение - и навигацията ще Ви даде резултатите от търсенето. Дори да допуснете някаква механична или правописна грешка при набирането, пак ще Ви бъдат показани многобройни сходни резултати, подобни на въведеното от Вас название.


Карти и софтуер


Всички актуализации на навигацията Garmin DriveAssist 50LM може да бъдат извършвани с програмата Garmin Express. Чрез него се дава възможност лесно и бързо да се реализират обновленията в картите и софтуера, да се прехвърлят или приемат подбрани, интересни и любими крайпътни обекти към и от други устройства. Може също да се инсталират безплатно различни видове гласове, обслужващи гласовата комуникация и гласовото предаване на информация, както и да се разнообразяват иконките на автомобили.

Карти

От качеството на картографските данни зависи до голяма степен, дали използвайки една навигация ще стигнете до желаното дестинация без излишни отклонения, заобикаляния и закъснения.

Вградената подробна карта на Европа включва следните държави: Албания, Андора, Австрия, Азорските острови, Балеарските острови, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Ирландия, Великобритания, Германия, Гибралтар, Гуаделупа, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Канарските острови, Нормандските острови, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Мадейра, Малта, Мартиника, Молдова, Северна Ирландия, Норвегия, остров Ман, Полша, Португалия, Реюнион, Румъния, Сент Бартелеми, Словакия, Словения, Сърбия и Косово, Швеция, Швейцария, Турция, Уелс, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Френска Гвиана, Холандия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Шотландия.

Съществува опция да бъде инсталирана допълнителна 2-ра карта на България която се прави от българи и включва подробна пътна или offroad информация според желанието на клиента.
 

Какво има в кутията на Garmin DriveAssist 50LM


В следващия клип можете да видите в детайли какво е включено в комплекта на Garmin DriveAssist 50LM, както и кратък преглед на основните менюта и функции на навигацията:

 

Физически данни и характеристики
 

Размери

Размери на навигацията (Ш x В x Д): 14 x 8.4 x 2.1 cм (с камерата дебелината става 2.6 cм)

Размери на дисплея: 5 инча (12.7 cм) диагонал

Резолюция на дисплея: 480 x 272 пиксела

Тип на дисплея: WQVGA цветен TFT, с бяла подсветка и мултитъч

Тегло: 191.4 гр

Батерия: презареждаща се литиево-йонна


Карти и памет

Подробна карта на Европа с безплатна актуализация за целия период на употреба

Включена в комплекта карта памет microSD 4 GB клас 10


Специфични характеристики

Планиране на маршрути

Преглед на маршрути

Автоматично преизчисляване на маршрути

Избор на маршрут

Интересни точки (POIs)

Известия за превишаване на скоростта

Hands-free разговори чрез Bluetooth

Функция "Къде съм аз?"

Гласова навигация на български език

Навигиране с имена на улици

Разпознаване на гласови команди

Смарт известия

Режим "Lane Assist"

Известия за остри завои, училищни зони, червен светофар, предупреждения за камери за скорост

Garmin Real Directions навигиране

Foursquare POIs

 

Снимки на навигацията 


 

Снимки на менюто
  

 

 

Garmin DriveAssist 50LM EU BG можете да закупите тук

 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.
    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!