Ревю на GPS часовници Garmin fenix 5 - за фитнес, приключения и стил

Общи характеристики


GPS часовниците от серията Garmin fenix 5 впечатляват с елегантния си спортен дизайн и устойчив корпус. В тях е включен богат набор от функции, които позволяват да се получава подробна информация за резултатите от тренировки по различни видове спорт, за ефекта от занимания във фитнес зала, туристически прояви или просто за физическа активност.

Серията Garmin fenix 5 се състои от няколко модела:

- fenix 5S - размер на корпуса 42 мм.
- fenix 5S Sapphire - размер на корпуса 42 мм , сапфирено стъкло, вграден Wi-Fi
- fenix 5 - размер на корпуса 47 мм.
- fenix 5 Sapphire - размер на корпуса 47 мм, сапфирено стъкло, вграден Wi-Fi
- fenix 5X - размер на корпуса 51 мм, сапфирено стъкло, вграден Wi-Fi, топографска карта на Европа.

Часовниците предлагат получаване на данни в режим "на живо" за състоянието на спортиста, туриста или просто на любителя на активния начин на живот. Подходящи са за употреба при различни видове спорт, туризъм и други физически занимания, благодарение на своя солиден корпус от неръждаема стомана - това ги прави здрави и устойчиви на неблагоприятни условия по време на състезания, тренировки или други видове физическа дейност.

Необходимата Ви информация е буквално на една ръка разстояние, когато погледнете дисплея на мултиспортния часовник върху китката си - така разполагате винаги с данните за ефекта, резултатите и напредъка в хода на вашите тренировки и занимания.

Мултиспортните часовници от серията Garmin fenix 5 се предлагат с каишки от различни материи и цветове. За професионални спортисти е разработен комплектът fenix 5 Performer Bundle, включващ нагръден пулсомер HRM Tri, който позволява да се измерват данните от беговата динамика и честотата на пулса по време на плуване.

В часовниците от серията Garmin fenix 5 са вградени функции за бягане, колоездене, плуване, каране на ски и др. В допълнение към широката гама от спортни профили, часовниците Garmin fenix 5 може да се използват и като ежедневни индикатори на активността. Вградените основни навигационни функции са допълнени с барометричен висотомер (алтиметър), 3-осев компас и жироскоп. За активните спортисти часовниците Garmin fenix 5 предлагат разширени данни за режимите на бягане, колоездене и плуване. Той също така осигурява поддръжката на сегментите StravaTM в реално време.

Характеристиките им включват още смарт съобщения, автоматично качване на данни чрез Garmin Connect™ във фитнес общности, както и персонализация на дисплея посредством безплатни изгледи и приложения от Connect IQ™. С часовник от серията Garmin fenix 5 имате възможност да планирате и изберете най-подходящия режим за своето ежедневие и спортни занимания - като непрекъснато получавате информация за физическата си кондиция. Всички спортисти - както професионалисти, така и любители, а освен това туристи, посетители на фитнес зали и хора, които просто искат да са в течение на своето физическо състояние, ще открият нови възможности с Garmin fenix 5.

Всеки мултиспортен часовник от серията Garmin fenix 5 предлага сателитно приемане на навигационните системи GPS и GLONASS. Можете да разчитате на дълъг живот на батерията във всеки режим на работа (варира според модела, в зависимост от настройките). И трите модела от серията Garmin fenix 5 са водоустойчиви при дълбочина на потапянето до 100 метра.


Ясна видимост в движение


Часовниците от серията Garmin fenix 5 са с висока разделителна способност и пълноцветен екран Garmin Chroma Display™ със светодиодна подсветка. Това им осигурява висока степен на видимост във всички условия на околната среда. Трансфлективната технология, която едновременно отразява и пропуска светлината, дава възможност на цифербалата на часовника да стане още по-четлив и видим дори при пряко попадане на силна слънчева светлина.
Сапфиреното стъкло върху екрана го защитава от надраскване, а Wi-Fi връзката осигурява безжична връзка с интернет и автоматично изпращане информация за извършените дейности с цел споделяне в Garmin Connect (сапфиреното стъкло и Wi-Fi връзката са налични при моделите Sapphire).


Вграден пулсомер


Технологията за измерване на сърдечната честота Elevate ви позволява да наблюдавате своя пулс денонощно, без да носите нагръден колан. Часовникът използва сърдечната честота още и, за да измери изгорените от организма калории и интензитета на физическата активност. Сензорът на вградения пулсомер HR, поставен откъм тилната страна, е плосък и не изпъква навън, което прави носенето на часовника удобно и комфортно.Спортни характеристики


- виртуален партньор;
- индикатори Vomax;
- бегови динамики;
- времето за възстановяване след тренировка;
- лични рекорди;
- акселерометър с възможност за броене на крачки.
Отчитат се спортни активности като бягане, триатлон, плуване, походи, колоездене, гребане, ски, голф, фитнес-тренировки.


Функции


Всеки модел от серията Garmin fenix 5 разполага с разширен комплекс от усъвършенствани функции, чрез които може да следите ефектите от своята физическа  дейност. Подобрените функции Training Status and Training Effect показват аеробните и анаеробни ползи от Вашата тренировка - така можете да видите какви са резултатите и дори да ги сравните с тези на Вашите колеги. Часовниците оценяват скоростта на движение и променливостта на сърдечния ритъм, за да се изчисли максималния обем на кислород, който може да се консумира в минута.


Поддръжка на сензори

По протокола ANT+ се поддържат следните сензори:
- HRM-RUN - нагръден пулсомер за бягане;
- HRM-Swim - нагръден пулсомер за плуване;
- HRM-Tri - нагръден пулсомер за триатлон;
- HRM-Premium - нагръден пулсомер за фитнес;
- Tempe - безжичен температурен сензор;
- Foot pod - безжичен крачкомер;
- Екшън-камера Garmin Virb Ultra 30.
 

Поддръжка на протоколи

Garmin fenix 5 поддържа следните протоколи:
-  ANT+ за сензори;
-   Bluetooth (Bluetooth Smart 4.0+) с ниска консумация на енергия. Всички часовници от серията Garmin fenix 5 поддържат смарт-сензори, които работят чрез Bluetooth. Това означава, че можете да включите и странични сензори, които функционират чрез този протокол.
-   WiFi - тази функция е вградена само в часовниците със сапфирено стъкло, устойчиво срещу надраскване.


Смарт функции и възможности


Възможностите на серията Garmin fenix 5 ви позволяват да получавате имейли, текстове и съобщения директно върху дисплея на часовника - независимо дали сте в тренировъчната зала, на голф-игрището или просто далеч от бюрото си.

Други свързани функции включват автоматично качване на данни в онлайн-общността за фитнес Garmin Connect, проследяване на информация в реално време в социалните мрежи, както и приложения чрез функцията Garmin Connect™ Mobile.

При свързване със съвместим смартфон, потребителите ще бъдат уведомявани за повикване, текстови съобщения и и-мейли директно върху дисплея. Часовникът е съвместим с магазин за безплатни приложения Connect IQ - по този начин потребителите получават възможност да изтеглят приложения, уиджети, бази данни и различни видове изгледи.


Разширени измервания на динамичните показатели
С Garmin fenix 5 имате възможност да разширите обхвата при измерването на вашите текущи данни. Информацията за физиологичните показатели ще Ви помогне да подобрите формата и цялостното си представяне. Тази информация включва:
- Performance Condition - състояние на организма при изпълнение на съответната спортна или физическа дейност. Това означава, че след физическа активност в продължение от 6 до 20 минути, Garmin fenix 5 сравняват в реално време състоянието на състезателя със средните нива при съответната физическа дейност;
- Lactate Threshold - чрез анализ на темпото и сърдечната честота, Garmin fenix 5 посочват момента, когато мускулите ви започват бързо да се изморяват;
- Cadence - брой стъпки в минута;
- Stride - показва дължината на крачката в реално време.


Допълнителни функции


Чрез свързване на часовника със съвместим нагръден пулсомер като HRM-Run™, можете да получите достъп до следните допълнителни функции:
- Vertical Oscillation and Ratio - съотношение между височината на "отскока" при Вашето движение и дължината на крачката;
- Ground Contact Time and Balance -  показва колко време в движение ходилото е върху земята и във въздуха. Това ви позволява да проверите ефективността от Вашата физическа активност;
- Stress Score - Garmin fenix 5 измерват промяната на пулса, докато стоите на едно място в продължение на 3 минути, за да се изчисли нивото на стреса. Степените на стрес са от 1 до 100; по-ниските резултати показват по-ниски стресови нива.

Освен стандартните функции, мулитспортните часовници от серията Garmin fenix 5 предлагат и специални възможности, които подпомагат тренировките по плуване, ски, голф и гребни спортове. При плувците се измерва преплуваното  разстояние, скоростта, броя на загребванията и др. Ски-спортове - измерва се скоростта, разстоянието, денивелацията (разликата в най-горното и най-долното ниво); има опция Auto Pause за линията на лифта. Комплектът от функции за гребни спортове включва брояч на загребванията, честотата им и изминатото разстояние за едно загребване. Голф-режимът дава разстоянието до предната, задната и средната част на игрището, което сте изтеглили от Garmin Connect - и също така добавя допълнителна информация, като например проследяване на статистиките, Green View, AutoShot и автоматични мерки.


Навигация


Всеки модел от серията Garmin fenix 5 предоставя основни навигационни функции, за да Ви води по сигурен маршрут с помощта на системите GPS и GLONASS плюс сензорни възможности ABC (висотомер, барометър и компас).
Вграденият висотомер (алтиметър) предоставя данни за надморската височина с цел точно измерване на денивелацията при изкачване и слизане, а барометърът може да се използва за краткосрочни метеорологични прогнози чрез измерване на промените в атмосферното налягане. 3-осевият електронен компас указва дали се движите в желаната от Вас посока. Вграден е вътрешен жироскоп с цел по-точно определяне на позицията Ви (също и за удължаване живота на батерията в режим UltraTrac).


Водоустойчивост


Всички модели от серията имат характеристика 10ATM (издръжливост на налягане до 10 атмосфери). Това означава, че при потапяне във вода могат да издържат на дълбочина до 100 метра.


Дизайн


Бутонът за стартиране (Start) е окантован в червен цвят за по-добра видимост. Каишките са изпълнени в технологията "QuickFit" - което улеснява бързото им закопчаване и разкопчаване. За да ги замените, не са необходими допълнителни инструменти. При това можете да сменяте силиконови и кожени каишки, както и метални  в зависимост от Вашия вкус и външните условия. Например, за усилени тренировки и плуване е най-подходяща силиконова каишка, а за туризъм в горещо време - метална гривна, с която китката няма да се изпотява.

 


Вашият мултиспортен часовник от серията Garmin fenix 5 Ви дава възможност да изтеглите безплатното приложение Garmin Face It™ - чрез него имате възможност да персонализирате дисплея, като за фон поставите желана от Вас снимка, изтеглена от Вашия смартфон. Необходимо е само да изтеглите приложението, да изберете снимка от Вашата библиотека, да коригирате стила на показване на времето и да го настроите към новото "лице" на часовника си. Независимо дали става дума за панорамна фотография от последната Ви екскурзия, снимка на симпатичен домашен любимец или впечатляващ момент от спортно състезание, по този начин ще направите мултиспортния си часовник Garmin fenix 5 наистина уникален и ще изразите своята неповторима индивидуалност.

Всеки модел от серията Garmin fenix 5 може да бъде използван като универсален мултиспортен часовник от различни категории потребители. Ето и някои препоръки при избора на модел за по-тясно и специализирано профилиране на потребностите.
 


Кой модел е най-подходящ за Вас ?


Garmin Fenix 5

 

Моделът fenix 5 заема междинно положение между fenix 5S и fenix 5X със своя диаметър от 47 мм и дебелина на корпуса 15,5 мм. Това е стандартeн мултиспортен часовник с възможност за смяна на различни каишки. Fenix 5 се предлага и със сапфирено стъкло, като този вариант със сапфирено стъкло, има и вграден пулосмер. Fenix 5 стандартно има вграден сензор за пулса и широка гама от функции.

Дисплеят има разделителна способност (резолюция) 240x240 пиксела при размери 30.5 мм. В режим на тренировка с включен GPS, часовникът fenix 5 може да работи до 24 часа. При това функцията UltraTrac позволява да се удължи времето на работа в режим на тренировка до 75 часа. В режим на смартчасовник може да работи до 2 седмици.

Спортистите-любители в градски условия и посетителите на фитнес зали ще направят рационален избор, ако се насочат към модела fenix 5.

Основни параметри:
- размери - 47.0 x 47.0 x 15.5 мм;
- тегло - 85 гр. със силиконова каишка (87 гр. със сапфирено стъкло);
- диаметър на дисплея - 30.5 мм;
- резолюция - 240х240 пиксела;
- батерия - презареждаща се литиево-йонна;
- живот на батерията - до 2 седмици в режим смарт-часовник, до 24 часа в GPS-режим, до 75 часа в щадящ режим UltraTrac;
- маршрути - 30;
- интересни GPS точки - 1000.


Възможните варианти:

1. Сив корпус с черна каишка  010-01688-00
2. Сребрист корпус с гранитно синя каишка  010-01688-01
3. Сив корпус с черна каишка + HRM-Tri пулсомер  010-01688-30

4. Sapphire стъкло, Черен корпус с черна каишка (в комплекта е включена и допълнителна жълта силиконова каишка)  010-01688-11
5. Sapphire стъкло, Сив корпус с метална каишка (в комплекта е включена и допълнителна черна силиконова каишка)  010-01688-21
6. Sapphire стъкло, Черен корпус с черна каишка + HRM-Tri пулсомер (в комплекта е включена и допълнителна жълта силиконова каишка)  010-01688-32

 

1. Видео на Garmin fenix 5 със сив корпус и черна каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5 и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сив корпус и черна силиконова каишка. Продуктов код 010-01688-00.

 

 

2. Видео и снимки на Garmin fenix 5 със сребрист корпус и гранитно синя каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5 и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сребрист корпус и гранитно синя силиконова каишка. Продуктов код 010-01688-01.

 


 

 


3. Видео на Garmin fenix 5 със сив корпус и черна каишка + HRM-Tri пулсомер

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5 и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сив корпус и черна каишка + HRM-Tri пулсомер. Продуктов код 010-01688-30.

 

 

 

4. Видео и снимки на Garmin fenix 5 Sapphire с черен корпус и черна силиконова каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5 Sapphire и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът с черен корпус и черна силиконова каишка. Продуктов код 010-01688-11.

 

 

5. Видео и снимки на Garmin fenix 5 Sapphire със сив корпус и метална каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5 Sapphire и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сив корпус и метална каишка. Продуктов код 010-01688-21.Garmin fenix 5S


За потребителите, които се нуждаят от по-малък часовник и се занимават със спорт и фитнес, перфектният избор е Garmin fenix 5S.
Той предлага пълни функции и опции в по-лек, по-тънък и олекотен дизайн. Това е един смарт-часовник, който може удобно и комфортно да се носи навсякъде - в офис, на туристически поход, във фитнес-зала или в тренировъчна зала.

Моделът fenix 5S е по-компактен, с диаметър 42 мм, подходящ за по-тънки китки, което го прави твърде привлекателен за дамите. Предлага се в различни цветове и с различни варианти на каишката. Също така, може да изберете варианта със сапфирено стъкло, което се отличава с повишена устойчивост против драскотини.
Трябва да се подчертае универсалността на fenix 5S - той може да се носи навсякъде, съчетавайки функциите на обикновен часовник и елегантно допълнение към външния вид с разширените възможности, предлагани от мултиспортен часовник.


Основни параметри:
- размери - 42.0 x 42.0 x 14.5 мм;
- тегло - 67 гр. със силиконова каишка;
- диаметър на дисплея - 27.94 мм;
- резолюция - 218х218 пиксела;
- батерия - презареждаща се литиево-йонна;
- живот на батерията - до 9 дни в режим смарт-часовник, до 14 часа в GPS-режим, до 40 часа в щадящ режим UltraTrac;
- маршрути - 30;
- интересни GPS-точки - 1000.


Възможните варианти:

1. Сребрист корпус с бяла каишка  010-01685-00
2. Сребрист корпус с тюркоазена каишка  010-01685-01
3. Сребрист корпус с черна каишка  010-01685-02

4. Sapphire стъкло, черен корпус с черна каишка (в комплекта е включена и допълнителна жълта силиконова каишка)  010-01685-11
5. Sapphire стъкло, Цвят Rose Goldtone на корпуса с бяла каишка 010-01685-17
6. Sapphire стъкло, Цвят Goldtone на корпуса с велурена каишка (в комплекта е включена и допълнителна бяла силиконова каишка)  010-01685-13
7. Sapphire стъкло, Цвят Goldtone на корпуса с метална каишка (в комплекта е включена и допълнителна черна силиконова каишка)  010-01685-15
 

1. Видео на Garmin fenix 5S със сребрист корпус и бяла силиконова каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5S и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сребрист корпус и бяла силиконова каишка. Продуктов код 010-01685-00.

 

3. Видео на Garmin fenix 5S със сребрист корпус и черна силиконова каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5S и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сребрист корпус и черна силиконова каишка. Продуктов код 010-01685-02.

 

4. Видео и снимки на Garmin fenix 5S Sapphire с черен корпус и черна силиконова каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5S Sapphire и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът с черен корпус и черна силиконова каишка. Продуктов код 010-01685-11.

 

 

5. Видео на Garmin fenix 5S Sapphire Цвят Rose Goldtone на корпуса и бяла каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5S Sapphire и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът с цвят Rose Goldtone на корпуса и бяла силиконова каишка. Продуктов код 010-01685-17.

 

6. Видео на Garmin fenix 5S Sapphire Цвят Goldtone на корпуса и велурена каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5S Sapphire и как изглежда отблизо един от моделите на най-новата изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът с цвят Goldtone на корпуса и велурена каишка. Продуктов код 010-01685-13.

 


Garmin fenix 5X

Garmin fenix 5X е топ версия на мултиспортен часовник с вградена топографска карта на Европа и навигационни функции, Wi-Fi връзка, както и сапфирено стъкло.
Той неслучайно е по-обемен. На корпуса с диаметър 51 мм се вижда картата и се следи маршрута. Потребителите могат не само да отбелязват върху екрана навигационни упътвания, но също така да наслагват върху картата други данни за тренировка - като например сърдечен ритъм или разстояние. Моделът fenix 5Х е със сапфирено, устойчиво на надраскване стъкло.

За потребителите, които купуват своя пръв мултиспортен часовник и искат да използват максималния капацитет от възможности на такова устройство - най-доброто решение е fenix 5Х. С него те ще изпитат удоволствието да имат на свое разположение пълната гама от опции и функции, които да ги улеснят в практикуването на любимото им занимание.

За туристи и професионални спортисти най-подходящ е моделът fenix 5Х. Той разполага с картография, повече памет, по-голям капацитет на батерията, сапфирено стъкло. Вграденият пулсомер може да измерва сърдечния ритъм не само по време на обучението, но на потребителите се предлага и денонощно наблюдение на параметрите му.

Живот на батерията: до 12 дни в режим на SmartWatch (в зависимост от настройките), до 20 часа в режим на GPS или до 50 часа в режим UltraTrac за икономичен разход на енергия.


 Основни параметри:
- размери - 51.0 x 51.0 x 17.5 мм;
- тегло - 98 гр. със силиконова каишка; 196 гр. с метална каишка
- диаметър на дисплея - 30.5 мм;
- резолюция - 240х240 пиксела;
- батерия - презареждаща се литиево-йонна;
- живот на батерията - до 12 дни в режим смарт-часовник, до 20 часа в GPS-режим, до 50 часа в щадящ режим UltraTrac;
- маршрути - 50;
- интересни GPS-точки - 1000.


Възможните варианти:

1. Sapphire стъкло, Сив корпус с черна силиконова каишка  010-01733-01
2. Sapphire стъкло, Сив корпус с метална каишка (в комплекта е включена и допълнителна черна силиконова каишка)  010-01733-03

 

Видео и снимки на Garmin fenix 5X Sapphire със силиконова каишка

Вижте в детайли какво има в кутията на Garmin Fenix 5X Sapphire и как изглежда отблизо топ модела на най-новата и изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е модела със сив корпус и черна силиконова каишка. Продуктов код 010-01733-01.

 

 

 

Снимки на Garmin fenix 5X Sapphire с метална каишка

Вижте как изглежда отблизо топ моделът на най-новата и изключително успешна серия GPS часовници Garmin. Представен е моделът със сив корпус и метална каишка. Продуктов код 010-01733-03.

 


 

Всички варианти на Garmin Fenix 5, които можете да купите на нашия сайт:

 

Garmin Fenix 5 сив с черна каишка
Garmin Fenix 5 сребрист с гранитно синя каишка
Garmin Fenix 5 сив с черна каишка + HRM-Tri пулсомер
Garmin Fenix 5 Sapphire черен с черна каишка
Garmin Fenix 5 Sapphire сив с метална каишка
Garmin Fenix 5 Sapphire черен с черна каишка + HRM-Tri пулсомер


Garmin Fenix 5S сребрист с бяла каишка
Garmin Fenix 5S сребрист с тюркоазена каишка
Garmin Fenix 5S сребрист с черна каишка
Garmin Fenix 5S Sapphire черен с черна каишка
Garmin Fenix 5S Sapphire цвят Rose Goldtone с бяла каишка
Garmin Fenix 5S Sapphire цвят Goldtone с велурена каишка
Garmin Fenix 5S Sapphire цвят Goldtone с метална каишка


Garmin Fenix 5X Sapphire с черна каишка
Garmin Fenix 5X Sapphire с метална каишка

 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.

    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!