Най-добрите програми за GPS навигация

За Андроид и iOS. Безплатни и работят без Интернет.

 

 

В последните години смартфоните се използват от много хора за GPS навигация. Този избор е удачен, тъй като съчетаваме няколко функции в едно и не се налага да закупуваме допълнително устройство само за навигация. Да се използва смартфонът за навигация е удачно, по-скоро когато се пътува на малки разстояния, тъй като GPS приемника в него е голям консуматор на енергия, натоварва много процесора на телефона, той загрява много, а батерията се изтощава бързо. Използването на приложение, което изисква Интернет връзка, донякъде е удачно, ако пътуваме в рамките на страната и не на много дълги разстояния.

Ако обаче се наложи да пътуваме в чужбина, използването на онлайн приложение за навигация, определено не е добро решение, тъй като мобилните данни в роуминг са много скъпи и това ще увеличи значително месечната ни сметка за телефон. Затова е добре да намерим приложение, което да изтеглим безплатно от Google Play за телефони с Android или от Appstorе за телефони с iOS, и то да може да работи офлайн, т.е без да е необходима интернет връзка.

За целта избрахме няколко приложения за навигация, които смятаме за най-добри и полезни, и които може да изтеглите безплатно на Вашия смартфон или таблет и да работят без Интернет.

 

1. HereWeGo

 

Актуалното име на приложението в момента е HereWeGo, известно преди с името HereMaps. Създадено от водещ производител на телефони Nokia, в началото приложението беше достъпно за използване само на телефони Nokia или компютър с Windows. По-късно стана достъпно и за изтегляне на телефони с Android и iOS.

HereWeGo е напълно безплатно за изтегляне приложение, от Google Play за Android и от AppStore за iOS. За да използвате това приложение за GPS навигация, без да е необходим Интернет, е много важно да знаете, че трябва предварително да изтеглите картите, които смятате да използвате. Ето как да го направите:

Отворете менюто на приложението от бутона, който се намира в горния ляв ъгъл. Натиснете върху "Изтегляне на карти". Тук трябва да изберете кои карти точно желаете да изтеглите. Предлагат се карти за Австралия, Азия, Африка, Европа, Северна и централна Америка, Южна Америка. Можете да изтеглите както картата на целия континент, така и на отделни страни от него. Свалените карти се записват в паметта на устройството. Размерът на картите е сравнително голям, картата за цяла Европа например е около 12GB, а картата за България към момента е около 300MB и е много детайлна. Няма ограничение за теглене на картите, ако имате достатъчно място можете да изтеглите картата на цяла Европа наведнъж.

Препоръчва се да изтегляте картите през Wi-Fi мрежа, за да не използвате мобилни данни и това да увеличи сметката Ви към мобилния оператор. Уверете се, че сте се свързали към Wi-Fi мрежа преди да стартирате изтеглянето, като приложението още веднъж ще Ви напомни да го направите с изскачащо съобщение.

Преди да започнете да използвате смартфона си за навигация, можете да направите още някои персонални настройки. Натиснете отново на бутона за меню горе вляво и оттам отидете на Настройки. Изберете "Гласови опции" за да настроите гласа, с който да говори навигацията. Стандартно е настроена на английски, но от бутона Избор на гласове, можете да изтеглите допълнително други гласове, включително и български. По този начин ще имате гласова навигация с команди на български език, което вероятно ще улесни ориентирането и безпроблемното достигане до желаната дестинация. Малко по-надолу ще видите и настройка "Предупреждения за скорост". Използвайте тази настройка, ако искате навигацията да Ви предупреждава, когато превишавате ограничението на скоростта.


След като вече сте изтеглили картите и сте направили всички желани настройки, е много важно да сложите отметка на "Използвай офлайн", така сте готови да започнете да използвате смартфона си за офлайн навигация в автомобила.

Търсенето на адрес става много бързо и лесно, с натискане върху полето "Накъде" най-отгоре. Въведете тук Вашето търсене - това може да е улица с номер или квартал с блок. Ще получите резултати, които включват време за придвижване и разстояние в километри, като от малките иконки отгоре, можете да изберете автомобил, велосипед или пешеходец. Другите превозни средства не са налични офлайн.

В случай че има повече от един начин за достигане до желаната дестинация с автомобил, ще получите няколко алтернативни маршрута, с информация за час на пристигане и разстояние в километри. Щракнете върху някой маршрут за да се покаже картата и изберете този, който Ви допада най-много. Натиснете "Старт" и следвайте указанията.

Ако пък не знаете точния адрес на мястото, до което искате да отидете, можете да го изберете директно от картата. Натиснете с пръст върху него и задръжте, ще се появят няколко икони, като с плъзгане до някоя от тях, ще направите избора си. Ако плъзнете до иконата с автомобил, ще получите маршрут до това място, което сте посочили. Другите възможности са - записване в любими, споделяне на маршрута и получаване на указания.

Просто изберете желания маршрут и HereWeGo ще започне да Ви навигира с точни и ясни гласови команди на български език. Това приложение е един много добър избор, ако искате да стигнете от точка А до точка Б бързо и лесно, без да използвате интернет.

Дотук разгледахме възможностите на HereWeGo изцяло в офлайн режим. Приложението разбира се може да работи и онлайн, тогава разполагате с допълнителна информация, например за трафик, натоварени участъци, търсене на места - ресторанти, бензиностанции, паркинги и др. Това са функции, с които няма да разполагате, ако приложението е в офлайн режим. Още веднъж имайте предвид, че ако включите приложението да работи онлайн, това може да увеличи значително месечната Ви сметка към мобилния оператор.

2. Google maps
 

Google maps (Google Карти) се изтегля безплатно и може да работи без Интернет. Преди това, обаче е необходимо да сте изтеглили картата, която Ви е необходима. Това приложение в повечето случаи е фабрично инсталирано на устройствата с Android. Тук изтеглянето и запаметяването на карти се прави на определени офлайн райони. За да изтеглите определен район, първо се уверете, че сте свързани към Wi-Fi мрежа и сте влезли в профила си в Google.

Отворете Меню>Офлайн райони>Персонализиран район. Ще се появи прозорец, с който трябва да изберете район, който искате да изтеглите, използвайте плъзгане по екрана с пръст и намаляване и увеличаване на мащаба с два пръста. Накрая натиснете Изтегли и изчакайте свалянето на района. Има налични карти на държави от целия свят, но имайте предвид, че е възможно някои райони да не са налични за сваляне, поради договорни отношения, поддръжка на език или други причини.

Изтеглените офлайн райони се съхраняват в паметта на устройството или на SD карта. Можете да преглеждате Вашите изтеглени райони, да ги преименувате, изтривате, както и да ги актуализирате. Актуализирането трябва да става поне веднъж на 30 дни, като приложението ще Ви напомни кога да го направите. Като недостатъци на приложението, можем да посочим, това, че картите трябва да се актуализират на 30 дни през интернет, в противен случай се изтриват, а изтеглянето на картите трябва да се прави на малки райони.

 

За да сте сигурни, че приложението няма да използва мобилни данни, включете го в режим "Само Wi-Fi", това може да направите от Меню>Настройки>Само Wi-Fi. По този начин, когато някъде има налична Wi-Fi мрежа, приложението ще използва нея, а когато няма, ще премине в режим офлайн и ще използва вече изтеглените от Вас райони.

След като изтеглите офлайн районите, можете да използвате приложението за навигация, да получавате маршрути и упътвания за шофьори, да търсите местоположение. В офлайн режим, функциите на приложението са по-ограничени - например няма информация за трафика, алтернативни маршрути и указания за престрояване в друга лента, няма информация за придвижване с велосипед, пеша или с обществен транспорт. В полето най-горе, можете да въведете адрес или да го изберете от картата.

Ще получите информация за времето за пътуване и оставащото разстояние в километри до посоченото място, както и преглед на маршрута на картата, не се показва обаче информация за скоростта, с която се движите. Натиснете синия бутон "Старт" и следвайте указанията на приложението. Ще получавате гласови указания за навигация.

 

3. MapFactor Navigator


Приложението MapFactor Navigator предлага две версии - безплатна Navigator Free с карти на OpenStreetMap и платена Navigator с карти на TomTom. Ако изберете Navigator Free, изтеглянето на картите и цялата информация е напълно безплатно. Необходимо е само да сте свързани към Wi-Fi мрежа за да направите изтеглянето. Това приложение е налично за изтегляне само от Google Play.

В началото със стартирането на приложението ще видите списък с карти, от който трябва да изберете какво да изтеглите. Има налични карти за Европа, включително България, както и Америка, Азия, Африка, Океания. Освен картите има и допълнителна информация за камерите, както и гласове за навигация на различни езици, включително български. Натиснете върху стрелката за да се покажат всички опции, поставете отметки на желаните неща и натиснете "Сваляне". След като свалянето приключи, вече ще видите списък на всичко, което сте изтеглили. Натиснете "Изход". Сега вече сте готови да използвате смартфона си за навигация с приложението MapFactor Navigator Free.

 

Натиснете върху иконата "Навигирай" и въведете адрес - страна, град и улица. Картите са детайлни, отбелязани са дори малките улички, както и много места, заведения, магазини, забележителности и т.н.

Следите движението си по пътя, като улицата, по която се движите е ярко оцветена, а ако натиснете върху бутона със стрелката в долния десен ъгъл, ще видите изглед на целия маршрут по картата. Допълнително можете да настроите каква информация да виждате в долната лента, като натиснете върху някое от полетата, след това "Настройване на панела" и изберете какво да виждате - време за пристигане, скорост, оставащо разстояние, средна скорост и още много други. Navigator Free също е един от най-добрите варианти за безплатно приложение за навигация, което може да работи без интернет връзка.

 


 
И трите програми са напълно безплатни за изтегляне, работят без да е необходима Интернет връзка, имат гласова навигация, разполагат с детайлни карти за изтегляне на почти целия свят. От трите програми, ние препоръчваме HereWeGo, защото дава възможно най-много информация в офлайн режим, търсенето става бързо и лесно, няма излишни и объркващи настройки и предлага алтернативни маршрути.

 

 

Запишете се за нашия електронен бюлетин за да получавате специални оферти.
    ЗАПИС    
Грешен имейл! Готово: е записан успешно!